UCL Guides DK

Gode råd til et godt WiFi og hurtigt Internet

Opdateret

Hvis man oplever problemer med dårligt WiFi, skal man starte med at tjekke, at det rent faktisk ikke er internetforbindelsen, der er problemet. Vi oplever, at mange blander WiFi og internetforbindelse sammen.

WiFi er dit eget netværk inden for husets 4 vægge. WiFi netværket er det, der foregår efter din router, hvorimod internetforbindelsen er det, som foregår før din router  altså forbindelsen ind til dit hus.

For at opnå det bedst mulige resultat, er det naturligvis vigtigt at begge ting er i orden. Inden du går i gang med at optimere dit WiFi netværk, er det vigtigt, at du sikrer dig, at internetforbindelsen er på toppen.

Nedenstående råd vedrører kun WiFi netværket.

Hvis det i stedet er din internetforbindelse, som er problemet, bør du starte med at kontakte din internetudbyder.

Placering af din router er altafgørende

Oftest er det placeringen af routeren, der er skyld i dårlig dækning. Mange vælger at gemme routeren væk i enten et teknikskab, reol eller endda på loftet. Et WiFi signal er radiobølger, der går i en lige linie og hvis du ser på dem som en lysstråle, har du allerede fra start gjort forudsætningerne meget dårlige ved at gemme routeren væk.

Værst er det at gemme routeren væk i et skab af metal eller i en skuffe. Nogle vælger også at sætte routeren i den ene ende af huset (f.eks. på et kontor), hvilket gør, at signalet som regel skal igennem flere vægge for at nå den anden ende af huset.

Sørg derfor altid for at placere din router i det rum, hvor du oftest har brug for WiFi signalet. Det er en fordel at placere routeren højt med frit udsyn til det område, der skal dækkes. Placér dog aldrig routeren på loftet, da signalet fra almindelige routerere sjældet er optimalt i nedadgående retning.

Pas på andre signalforstyrrelser

Et WiFi netværk kan forstyrres og påvirkes fra mange forskellige kilder. Oftest er det andre trådløse netværk, der kan give de største forstyrrelser. Dette kan være et stort problem i f.eks. etageejendomme. I dag kører de fleste routere på 2.4 GHz eller 5 GHz båndet, og specielt på 2.4 GHz båndet er der meget trafik. Så i en etageejendom vil et 5 GHz netværk som regel give en hurtigere og mere stabil forbindelse.

Bemærk, det er ikke alle enheder, der understøtter 5 GHz netværk, men mange routere giver mulighed for at have begge netværk kørende på samme tid. 2.4 GHz er stadig den mest udbredte frekvens for trådløs WiFi netværk, men netop denne frekvens deles med en masse andet udstyr, såsom ringeklokker, babyalarmer og mikrobølgeovne.

5 GHz frekvensen har en noget kortere rækkevidde end 2.4 GHz, da den lavere bølgelængde har nemmere ved at trænge igennem vægge og lignende.

Sørg også for at din router ikke står tæt på andre ledninger eller enheder, der f.eks. anvender et bluetooth signal. USB ledninger med USB 3.0 kan give store signalforstyrrelser. Sørg derfor altid for at disse ligger mindst 10-15 cm fra routeren.

Hold routeren væk fra vinduer og betonvægge

Mange ønsker at deres trådløse netværk skal kunne række ud i haven, garagen, skuret eller ud i et anneks. Mange stiller derfor routeren i et vindue, hvilket er en stor misforståelse. Glas reflekterer WiFi signaler og vil oftest fungere som en mur for signalet.

Specielt i nyere huse hvor der er lavenergiruder, som har en tynd metalfilm inden i sig, kan det resultere i, at størstedelen af signalet bliver reflekteret. Hvis du vil have dit WiFi signal til at dække udenfor, bør du i stedet sætte routeren op af ydermuren og ikke i vinduet. Stil derfor heller ikke routeren inde i et glasskab, da det giver samme udfordringer.

Jernarmeret betonvægge virker også som en mur for WiFi signalet, da størstedelen af signalet vil blive reflekteret. Dette er oftest et problem i etageejendomme. Bor du i en lejlighed, kan du i nogle tilfælde bruge dette til din egen fordel ved at placere routeren op ad muren og signalet vil blive forstærket den modsatte vej ud i rummet.

Udvid dit WiFi netværk

De fleste routere på markedet forsøger at give dig den bedste dækning i alle retninger. Derfor er det ofte svært at dække et hjem med god WiFi i f.eks. en villa med kun én router. Du kan med fordel forsøge at dreje din router eller antennerne derpå for at øge dækningen i en bestemt retning. Men dette vil som regel gå udover dækningen et andet sted i huset.

Bor du i villa, kan det være nødvendigt at udvide dit netværk, da én router sjældent giver optimal dækning i hele hjemmet. I dag findes der mange muligheder for at udvide WiFi netværket i hjemmet.

Den nyeste og bedste metode til at give fuld WiFi dækning i hjemmet er med et Mesh WiFi netværk. Dette er en ekstra router/access point, som skal tilkøbes og som tilsluttes din eksisterende router. Den er nem at sætte op og systemet kan løbende udvides efter behov.

Mange udbydere har løsninger. Her er et par eksempler:

Stofa tilbyder ”SuperWifi” som deres Mesh hedder GRATIS

Yousee tilbyder Booster til 39kr om måneden som er deres Mesh.

 

 

Sørg for din router er opdateret

De fleste har på et tidspunkt prøvet at slukke strømmen til routeren og tænde igen for at få WiFi netværket til at fungere. Dette gælder oftest ældre routere og skyldes, at ældre routere ikke selv kan skifte kanal, hvis de er overfyldte eller fulde af støj. Derfor kan det hjælpe med en genstart.

Nyere routere skifter automatisk kanal. Har du en ældre router, kan du med fordel tjekke hos din internetudbyder, om denne er opdateret med nyeste firmware. Har du haft den samme internetudbyder og router i mange år, kan det også være, du har mulighed for at få opgraderet din router til en nyere model. En gammel router kan heller ikke tilbyde det nyere 5 GHz bånd. Denne frekvens er som tidligere nævnt hurtigere og mere stabil end den mere almindelige 2.4 GHz.

Genstart din router dagligt

Mange oplever at de ofte er nødt til at genstarte deres router.

Du kan gøre denne proces lidt lettere, ved at installere et billigt tænd-sluk ur, som hver nat automatisk genstarter routeren.

Hvis du ofte har dette problem bør du tjekke at der ikke er for varmt omkring routeren

Tilslut netkabel mellem router og pc

Hvis det er muligt, så anbefales det at du tilslutter et netkabel direkte i mellem router og pc. Dette betyder at din forbindelse ikke bliver udsat for signalforstyrrelser, og dermed opnår en mere stabil forbindelse.

Alternative muligheder for netværksforbindelse

Hvis man af den ene eller anden grund alligevel oplever af pc’en jævnligt fryser, virtuelle møderum hakker, eller at forbindelsen generelt føles langsom, så kan man prøve følgende:

  • Lav en Internetdeling fra mobiltelefon og husk at tjekke om der er god signalstyrke (3G, 4G eller 5G)
  • Placer dig så tæt på routeren som muligt
  • Vær opmærksom på hvor mange i husstanden der deler forbindelsen og hvad forbindelserne bliver brugt til (online undervisning, streaming af film og serier, download af programmer osv.)
  • Der er mulighed for at bestille en mobil router ved henvendelse til it-servicedesk, hvis man ikke har andre muligheder for at optimere eller benytte sig af sit eget WiFi netværk

0 Kommentarer

Tilføj kommentar

Send mig en email når nogen besvarer denne kommentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Forrige Vejledning Trådløst netværk i Videnbyen
Næste Vejledning Opsætning af Huawei E5785
Har du brug for hjælp? Kontakt IT-service